tisdag 3 mars 2009

Bakdag

Idag har jag bakdag och när jag bakar så blir det vanligen Ankarstock efter ett gammalt militärt recept. Det tar en himla massa timmar men gott blir det. Jag kör två satser med en timmes förskjutning. Det blir alltså knepigt logistiskt men dagen går i stort sätt åt i alla fall. Men varför inta blanda hand- och tankearbete.

Det vore mig helt främmande att inte dela med mig. Brödet blir nästan lika gott som min barndoms goda grova bröd.

Recept:

ANKARSTOCK

Den här limpan är mustig och tät. Skär den därför i tunna skivor och bred smör på. Förr bakade kronobagerierna detta fyrkantiga avlånga bröd i stora mängder för flottan och armén och sjömanshumorn gav det namnet. Under långseglatser kunde brödet bli ganska gammalt och man liknade det vid trästocken i ett ankare.

På kvällen, skålla såhär:
½ l kokande vatten hälls över
½ l grovt rågmjöl och
1 msk stött anis och fänkål el kummin. (brödkrydda går bra).
Blanda väl. Strö lite mjöl över degen och täck bunken med duk.
Låt stå till nästa dag.

Följande morgon, det här behöver man:
Degen från föregående kväll +
½ l vatten 37 grader
50 gr färskjäst
1 ¼ l grovt rågmjöl
1 ½ - 2 dl mörk sirap
1 ½ msk salt
3 dl grovt rågmjöl
7 – 8 dl vetemjöl

Så här gör man:
1. Häll det ljumma vattnet över degen
2. Smula ner jästen och rör om. Tillsätt rågmjölet (1 ¼). Mät mjölet genom att hälla det direkt från påsen i ett litermått. Arbeta ihop till en smidig deg.
3. Strö lite mjöl över degen och lägg en duk över bunken. Låt jäsa i rumstemperatur i 4 timmar. Bunken måste vara stor för degen jäser mycket.
4. Efter de 4 timmarna tillsätt sirapen, saltet, 3 dl grovt rågmjöl och 7 – 8 del vetemjöl.
5. Arbeta degen kraftigt och låt jäsa under duk 20 minuter.
6. sätt ugnen på 200 grader.
7. Arbeta degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar, forma dessa till limpor och lägg i smorda brödformar, var och en rymmande ca 1 ½ l. Låt jäsa under duk omkring 20 minuter.
8. Grädda 60 – 70 minuter.
9. Pensla brödet med ljummet vatten då de kommit ur ugnen. Låt bröden svalna på galler mellan bakdukar.

Pris för satsen ca 5:80. Det är kanske dyrare nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar